Sculptura in piatra
Neculai Popa este un sculptor popular veritabil, cu mari calități, ce-și manifestă talentul cioplind, în piatră și lemn. De la lucrări ce atingeau 7-10 cm, a ajuns să cioplească piese de mari, dimensiuni, ce depășesc 1-2 metri înălțime, tematica abordată fiind foarte variată.
Creația sa ar putea fi împărțita în trei etape:
Prima etapă, este una de observare și interpretare a elementului natural, ea cuprinzând lucrări ce reprezintă animale de la noi (cai, oi, broaște, șerpi etc.), ori animale exotice (girafe, canguri) și au dimensiuni între 7 – 40 cm.
A doua etapă, se deosebește calitativ de prima, prin amploarea sculpturilor sale care depășesc 50 cm înălțime și, mai ales, prin varietatea tematicii abordate. Mai mult încă, a ajuns să creeze compoziții de gen cu doua sau trei personaje (Familia în barcă, Dansatorii, Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, Sărutul, Călăreț). Preocupat de teatrul popular, și-a găsit în personajele acestuia multe subiecte, pe care n-a întârziat să le reprezinte în piatră (Împăratul Irod, Iancu Jianu). Personajele sale poartă cojoc, ie, bundița, cu ornamente redate prin incizare, preponderent rozete, liniile în zigzag etc. Femeile au întotdeauna cercei mari, grei, și coafurile în volume puternice.
Cea de a treia etapă a creației lui Neculai Popa, este caracterizată de realizarea unor lucrări, din lemn sau piatră, pentru spații exterioare, lucrări ce au dimensiuni care variază între 1 și 2,5 m. Acestei etape îi aparțin lucrările aflate în grădina cu sculpturi din fața muzeului său.
Fără să se lase dominat de material, artistul respectă regulile de prelucrare ale acestuia, punându-l în valoare prin volume mari pe care le înnobilează cu mici detalii gravate, discrete, care nu distrug forma ci, dimpotrivă, o accentuează.